perjantai 26. lokakuuta 2012

Norjalaiset patsaat ja muistomerkit, osa 1

Patsaanmetsästyksen alettua reissuilla pohjoiseen, on tietenkin luonnollista, että kun olemme käyneet Norjan puolella, on sieltäkin tallentunut kovalevylle jokunen patsaskuva. Aluksi ihan ilman mitään erityisiä kuvausinnostuksia, mutta nyttemmin jo yrittää löytää mielenkiintoisia ja hienoja patsaita, joista saisi kuvat napattua. Netistä yrittää sitten etsiä infoa nähdyistä taideteoksista.

Ensimmäisenä norjalaisista patsaista tuli kuvattua ensimmäisellä reissulla 2008 Kirkkoniemen eli Kirkenesin torilla sijaitseva Per Ung -nimisen kuvanveistäjän tekemä Krigsmødremonumentet (Sotaäidinmonumentti), joka on tehty sodan aikana kotiin jääneiden äitien muistoksi.


Lyhyet tekstinpätkät löytyivät netistä:


"Minnesmerke over kvinnenes innsats for barn og hjem under andre verdenskrig."


"The Monument is located on the square in the centre of Kirkenes. It is a memorial to the women’s efforts for children and the aged during the Second World War."


Kibergissä, Varangin niemimaalla sijaitsee partisaanimuseo ja sen pihalla jättimäinen partisaanien uhrien muistomerkki.


Täällä lisää partisaaneista ja museosta: Partisaanit - Varanger.com

Vadsø eli Vesisaari on isohko kalastajakaupunki Varangin niemimaan eteläisellä rannalla. Korkealla rinteellä sijaitsevan kirkon edustalla, katsomassa merelle päin on Ensio Seppäsen upea Kveenipatsas. Kirkon lähistöllä on muistokivi vuodelta 1992, kun kuningaspari Harald ja Sonja kävivät vierailulla. Samaiselta pihalta löytyy myös muistokivi siitä, kun vuonna 1977 Norjan kuningas Olav, Ruotsin tuore kuningas Carl Gustaf kuudestoista ja Suomen tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen olivat Vesisaaressa jonkin asian tiimoilta. Valtionpäämiesten nimikirjoitukset on kaiverrettu kiveen. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä mainittakoon Fritz Røedin patsas Elvebåtstaker.





Lyngenin vuonon lähistöllä sijaitsevan Kåfjordin kirkon pihamaalla on Per Ungin patsas Rallarfamilien, joka on pystytetty paikallisen ison malmikaivoksen työntekijöiden muistoksi. Eräs suomalainen matkailija kirjoitti patsaasta nettiin varsin negatiivisen kommentin, hän kun ei jaa allekirjoittaneen mieltymyksiä realististen patsaiden suhteen.



Täältä voit lukea norjankielisen uutisen patsaan pystyttämisestä: Finnmark Dagblad, 2004

Porsanginvuonon länsirannalta, Kistrandin kirkolta löysimme ison vaalean kiven, johon oli tällätty muistolaatta, joka kertoi Andreas Porsangerin olleen ensimmäinen saamelainen korkeastikoulutettu Norjassa.


Båtsfjordista, Varanginniemen pohjoispuolelta, Jäämeren rannikolta, löytyy Lise Amundsenin veistämä muistomerkkipatsas, joka on omistettu merellä kuolleille kalastajille.





Båtsfjordin kunnalta sain vastauksen kyselyyni patsasta koskien:

"The memorial is located in front of the municipality buildings, and depicts a fisherman's wife looking out across the ocean, searching for her husband. Created by Lise Amundsen. Given to the municipality by the local association of fishermen's wives and unveiled on September 5th, 1982."


Bugøynesissa eli Pykeijassa, Varanginvuonon etelärannikolla, kylän kirkon pihalta löytyy kuningas Haraldin vierailun muistokivi sekä Pykeijaan muuttaneiden suomalaisten esi-isien muistokivi. Bugøynes muuten on yksi Finnmarkin ja koko Pohjois-Norjan upeimmista paikoista ja siellä tekisi mieli käydä pian uudelleen.


Varanginniemen äärimmäisessä itäkärjessä sijaitsee Vardøn kaupunki, joka on tunnettu Norjan itäisimpänä mannerkolkkana, vaikka kaupunki on itse asiassa saarella ja sinne pääsee Norjan vanhinta merenalaista tunnelia pitkin. Tunnelin saaren päässä on tunnelin suunnitelleen Hjalmar Halvorsenin muistokivi, jonka on tehnyt Ensio Seppänen. Saarelta löytyy myös tunnettu linnoitus, jonka pihamaalla pönöttää sodanaikaisen kuningas Haakon VII:n patsas, jonka on veistänyt Ørnulf Bast.


Todella paljon Lise Amundsenin Båtsfjordin-patsasta ulkonäöltään muistuttava, kahta kalastajaa verkkoja vetämässä esittävä patsas sijaitsee keskeisellä paikalla Vardøn keskustassa. En ole onnistunut vielä löytämään mitään tietoa kyseisestä teoksesta.



Tromsø eli Tromssa on legendaarinen saarikaupunki, josta lähtivät muinoin naparetkeilijät kohti Pohjoisnapaa. Kaupunki on myös norjalaiseen tapaan elänyt vahvasti kalastuksesta ja muutenkin merestä, joten on ihan ymmärrettävää, että aiheesta on kaupunkiin jokunen julkinen taideteos pystytetty. Mutta myös muista aiheista on patsaita kaupungin alueelle veistetty.

Carl E. Paulsenin naparetkeilijälegenda Roald Amundsenista veistämä patsas koristaa useimpia tromssalaisia postikortteja. Lokkien levähdyspaikkana myös toimiva muistomerkki on vahvasti ajan vihreäksi patinoima, jonka lisävärinä on siis myös lintujen jätöksien valkeaharmaa valumajälki.




Marit Wiklund on veistänyt muistopatsaan kuningas Olaville, tämän isälle Haakonille puolestaan Per Palle Storm.








Ørnulf Bastin käsialaa oleva Äiti ja lapsi -patsas (Mor og barn) löytyy Tromssan kirkon kupeesta. Sivert Donalin kalastajapatsas puolestaan torin keskeltä.





Norjankieliset esittelytekstit yllä olevista patsaista löytyvät täältä: www.tromso.kommune.no (PDF-tiedosto)

Yhteenvetona norskipatsaisiin voisi sanoa, että ainakin pohjoisesta löytyvissä taideteoksissa on varsin rujo tyyli. Poislukien Per Ungin, jonka kahdessa patsaassa on nättejä ihmisiä

Juuri enempää pohjoisessa Norjassa sijaitsevista patsaista en toistaiseksi tiedä (Kirkkoniemellä on ainakin venäläisten pystyttämä Puna-armeijan patsas), mutta seuraavilla reissuilla ollaan jälleen silmät auki ja kameran etsimet valmiina, jos sattuu patsas näköpiiriin ilmestymään.

2 kommenttia:

  1. Onpa Norjassa komeat maisemat!

    Harmittaa vieläkin, ettei katsottu kunnolla, mikä se Pomor museon edustalla oleva patsas on. Laatta kuvassa näkyy, mutta se, mitä siinä lukee ei. Vähän on ikävä jo Vardööseen (tunneli!).

    Realistiset patsaat on hienoja, sanon sen joka kerta.

    VastaaPoista
  2. Kuvasin itsekin samaista patsasta ja laattaa. Laatta näkyy, mutta laatassa ei ole mitään kirjoitusta.

    VastaaPoista