tiistai 23. lokakuuta 2012

Sulo Mäkelä - mäntlahtelainen mestari

Sulo Mäkelä oli  mäntlahtelainen kuvanveistäjä, jonka teoksia on nähtävillä mm. Haminassa, Myrskylässä, Miehikkälässä ja Ahvenanmaalla. Mäntlahti kuuluu Haminan kaupunkiin ja Mäkelä liippaa henkilökohtaisesti liki, olihan miehen ateljee Riissuo aivan vaimoni lapsuuden kesämökin (nykyisin anoppini mökki) lähistöllä ja appiukkoni eno ohjasi viime vuonna Mäkelästä kertovan näytelmän, jota esitettiin kolmena iltana paikallisessa seuraintalossa, Toivolassa. Myös appiukon mökki sijaitsee Mäntlahdessa.

Ensimmäinen Sulo Mäkelän patsas tuli bongattua aikoinaan Virolahden kirkolta, kun kävimme syyslomareissulla kyseistä kirkkoa kuvaamassa. Mieleen tuolta kerralta jäi neniimme lehahtanut sikalantuoksu sekä Sulon patsaan hahmojen hurjat piirteet. Virolahden sankaripatsas on vuodelta 1952 ja siinä on todella Mäkelän hahmoille tutut piirteet nähtävillä.



Tammenlehvä-sivusto:


"Virolahden sankarihauta-alueella sijaitseva sankaripatsas on valettu pronssista ja se kuvaa polvistunutta äitiä ja seisoen rukoilevaa lasta. Muistomerkin jalusta on Vehmaan punaista graniittia ja siinä lukee kirkkoherra Lauri Leikkosen muistolause: ”Isät veljet uupui taiston teille, maa jäi kallis perinnöksi meille”. Muistomerkin on tehnyt kuvanveistäjä Sulo Mäkelä ja se on paljastettu 24.6.1953. Virolahden sankarihauta-alueelle on haudattu 162 vainajaa."

Haminan keskustassa sijaitsevan Johanneksen kirkon (ent. Vehkalahden kirkko) seinässä on Mäkelän tekemä reliefi, joka tunnetaan mm. nimellä Esi-isien muistomerkki. Kyseinen teos on vuodelta 1964.




Vehkalahden sankaripatsas on vuodelta 1951 ja se sijaitsee Myllykylän hautausmaalla. Sankarihautausmaan vieressä, rinteen alapuolella on Sulon ja hänen vaimonsa Saimin hauta, jonka kiveen on taiteilija itse veistanyt koristepatsaan.








Miehikkälän sankaripatsas on sekin varsin massiivinen graniittiteos. Kuvituksessa olevissa hahmoissa on niissäkin nähtävissä Mäkelän tavaramerkkiset kasvonpiirteet.





Tammenlehvä-sivusto:

"Miehikkälän kappeliseurakunnan sankarihauta-alueen muistomerkki koostuu valkoisesta rististä ja sen vieressä olevasta kiviseinästä. Seinän vasemmalla puolella olevan reliefin on suunnitellut kuvanveistäjä Sulo Mäkelä. Kiviseinän alareunassa on teksti: ”Mitä vaatii Suomessa isänmaa se isästä poikaan maksetaan”. Muistomerkki on paljastettu 31.8.1952. Hautausmaalla on 177 hautalaattaa."
Eräällä kotimatkallamme ajoimme Myrskylän kautta, jonka kirkon pihalla sijaitsee Myrskylän sankaripatsas. Se on vuodelta 1950 ja on valmistettu pronssista. Teoksessa on kuvattuna suomalainen sotilas korkeassa polviasennossa pitämässä kypäräänsä edessään. Hahmon kasvot ovat mäkelämäisen tuimat. Patsas sijaitsee Myrskylän kirkon pihalla olevan sankarihautausmaan reunalla. Järven suuntaan katsova patsas näyttää hieman hassusti asetellulta, kun päätieltä katsoo.




Harmi, ettei patsaasta ole sen enempää tietoa netissä.

Sulo Mäkelän teoksia on vielä muutama, joita emme ole vielä nähneet. Muutama niistä on Haminassa, yhden pitäisi olla Kotkassa ja yhden Helsingissä. Täältä voit katsoa, miltä näyttävät ns. "Kuismasen tytöt" vuodelta 1971. Veistos luovutettiin vuonna 2011 perustetulle Sulo Mäkelä Seuralle elokuussa 2012.

2 kommenttia:

  1. Olen joskus pienenä päässyt käväisemään Mäkelän ateljeessa. Muistan vain, että siellä oli "pääpatsaita" ja paikka tuntui jotenkin hurjan hienolta (oli oikeasti varmaan vain pikkuinen huone).

    Aluksi en pitänyt Sulon tekeleistä yhtään, kun kasvot niissä ovat kovin vääristyneitä. Nykyisin, kun tietää sen olevan miehen tavaramerkki, niin teoksiakin arvostaa ihan eri lailla. Monesti parasta on sellainen, mistä ei ensin voi ollenkaan pitää, mutta makustelun jälkeen niihin ihastuu (esim. bullterrierikoirat). :)

    Kenestäs taitelijasta kuullaan seuraavaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, mitä enemmän niitä on nähnyt ja huomannut, että se tosiaan on Sulon tavaramerkki, on niistäkin alkanut jo pitämään.

      Poista