perjantai 19. lokakuuta 2012

Ensio Seppänen ja loput tähän mennessä kuvatut teokset

Pari vuotta siinä meni, ennen kuin pääsi uudelleen Ension patsaiden kuvaamisen pariin. Monen muun patsasmaakarin tuotantoon ehti välillä tutustua, mutta silti niitä ensimmäisenä tavattuja hienoja patsaita tuli ikävä. Onneksi täällä etelässäkin on jokunen Ensio-teos suht pienen matkan päässä. Tässä päivityksessä on niistä ne ainoat, jotka on tähän mennessä ehtinyt / päässyt kuvaamaan.

Olemme viihtyneet hyvin Tampereella siellä käymillämme pienillä lomareissuilla. Yleensä viivymme kaksi yötä omenahotellissa, tutustumme erilaisiin nähtävyyksiin (mm. Muumilaakso, Lenin-museo, kauppahalli, koskipuisto, jne.) Maaliskuussa 2011 olimme jälleen matkalla Tampereelle. Ajoimme hieman erikoisempaa reittiä: 2-tietä Forssaan ja sieltä Jokioisille, josta löytyi Kalervo Kallion teos Torppari. Jännien kuvaushetkien (niistä tarkemmin myöhemmin Kalervon omassa blogipäivityksessä) jälkeen reissu jatkui. Ajoimme Punkalaitumelle, jonka keskustassa sijaitsevan Ensio Seppäsen Niittäjä-patsaan kävin kuvaamassa, ennen kuin jatkoimme matkaa kohti Tamperetta.

Ajankohtaan sopiva teksti graniittisessa jalustassa. Se ei kuitenkaan haittaa itse varsinaisen patsaan yksityiskohtien ja kokonaisuuden ihailua. Viikatettaan rennossa asennossa teroittava, lätsäpäinen ja lapikasjalkainen maajussi vyöllä riippuvine puukkoineen on erittäin onnistunut työ.

Punkalaitumen nettisivut:


"Torin edustaa koristaa Punkalaitumen 350-vuotisjuhlaan vuonna 1989 pystytetty Ensio Seppäsen veistämä Niittäjäpatsas."

Samana keväänä menimme vapunviettoon tuttuun kylpylähotelliin Saarijärven Summassaareen. Ajanviettona oli ulkonaoleilua, Saarijärven keskustassa kävimme syömässä ja tietenkin aamusauna ja -uinti kylpylän puolella. Pikku-Simo oli hieman jännässä oudossa paikassa, mutta suostui iskän kanssa hieman saunomaan. Allasosastolla pikkumies oli kuin kala vedessä. Summassaari on erittäin kiva paikka, ulkoilumaastot ovat upeat ja Viekko-mökitkin - vaikka jämähtäneetkin 80-luvulle - varsin viehättäviä ja viihtyisiä.

Loma oli pian ohi ja kotimatka edessä. Tällä kertaa tulimme taas hieman eri reittiä kotiin. Tuo reitti vei meidät Jämsän kunnan alueella sijaitsevaan Koskenpään kylään. Pitäjän keskustassa sijaitsevan vanhan kirkon läheisyydessä sijaitsee Ensio Seppäsen vuonna 1989 tekemä Kunnioita isääsi ja äitiäsi -patsas. Jälleen todella upea, paljon hienoja yksityiskohtia sisältävä teos.


Ikävä kyllä internetin ihmeellisessä maailmassa ei ole mitään tietoa ylläolevasta teoksesta.

Muutama siis näistä about lähellä sijaitsevista vielä puuttuu. Niitä ovat mm. Äetsän Keikyän kylässä sijaitseva Kulkukauppias-patsas, jota myös Perinnepatsaaksi kutsutaan, plastiikkakirurgi Rolf Nordströmin hallussa oleva omarintakuva sekä Pakilassa yksityistalon sisällä oleva Harjannostajaiset-reliefi. Kalastajatorpalla on pari pienoisveistosta ja Astalan isännöintitoimistossa firman perustajan Aimo Astalan omarintakuva.

Nuorena kuolleen alppihiihtäjä Markku Vuopalan hauta lienee Rovaniemellä, mutta jostain syystä aiemmin pystyssä ollut kuvataiteilijamatrikkeli ilmoitti Vuopalan hautamuistomerkkien sijaitsevan sekä Rollossa että Helsingissä Hietaniemen hautausmaalla.

[edit: saamani tiedon mukaan Vuopalan vanhemmat halusivat kahdentaa reliefin, joten siitä syystä se löytyisi myös Hietaniemen hautausmaalta.]

Em. patsaiden jälkeen onkin pakko lähteä merta edemmäs kalaan, jos tahtoo Ension töitä kuvata. Saksanmaalla on yksi, Ruotsissa muutama ja loput ovat vähintään Savossa. Tiedossa on uudenvuoden vietto pohjoisessa. Matka kulkee Ension kotikaupunki Kemin ohi, myös Tornio on matkan varrella. Patsaanmetsästäjä on myös siitä syystä täpinöissään tulevasta reissusta.

2 kommenttia:

 1. Nämä teokset olivat tosi hienoja. Enskan yksityiskohdat ovat huippuja!

  Ihanaa, patsasmetsästystä tiedossa uudenvuoden tienoilla. En malta odottaa! Ja vaikka sanoin, ettei poiketa reitiltä, niin kyllä me vähän voidaan. Ei muuten, mutta sitten saa lukea näitä juttuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti uudenvuodenreissulta tulisi päivitystä Ensio-kansioon :) Eiköhän sitä jollekin ennätä.

   Poista