tiistai 8. joulukuuta 2015

Sibbe 150v.

Tänään 8.12.2015 on kulunut 150 vuotta, kun Johan Julius Christian eli Jean Sibelius syntyi Hämeenlinnassa. Sitä kuuluisinta muistomerkkiä, Sibelius-monumenttia en ole koskaan kuvannut, mutta yksi ihan komea on osunut kohdalle.

Sibelius asui suurimman osan aikuiselämästään Tuusulanjärven kupeessa Järvenpäässä. Sieltä löytyy myös suurikokoinen näköispatsas, joka on Erkki Erosen veistämä. Säveltäjäsuuruuden patsas sijaitsee junaradan itäpuolella ja katselee leppoisasti yli juna-aseman kohti Tuusulanjärveä ja lähellä sijaitsevaa Ainolaa.

Järvenpään kaupungin sivuilta:

"Kulttuuripuistossa voi tavata päiväkävelyllään Ainolan suuntaan tähyilevän säveltäjä Jean Sibeliuksen kävelykeppeineen ja hattuineen. Erkki Erosen veistämä pronssinen Sibelius -patsas paljastettiin 27. syyskuuta 1964 Tapiola -puistossa, Mannilantiellä. Nykyiselle paikalleen, kirjaston viereiseen puistoon, patsas siirrettiin vuonna 1994.

Patsaan synty kytkeytyy 1960-luvun alussa järjestettyyn Sibelius-monumentin veistoskilpailuun. Sibelius-seura järjesti kaksiosaisen muistomerkkikilpailun, jonka toisen kierroksen voitti Eila Hiltusen abstrakti työ Passio Musicae, joka sijoitettiin Helsingin Taka-Töölöön Sibeliuksen puistoon. Myös Erkki Eronen osallistui kilpailuun ehdotuksellaan Sibeliuksen näköispatsaasta. Sibeliuksen suku mielistyi Erosen kilpailuehdotukseen ja tilasi patsaan säveltäjästä Eroselta. Sibelius-seura lahjoitti teoksen silloiselle Järvenpään kauppalalle."Sibelius vietti Loviisassa opiskeluaikoina kesiään, joten siellä on sekä Sibeliuksenkatu että muistopatsas. Harmillisesti tuota kyseistä patsasta ei ole tullut vielä kuvattua. Synnyinkaupungissa on Kain Tapperin veistämä nuoren Sibeliuksen patsas, joka on kuvauslistalla.

Hauskaa suomalaisen musiikin päivän ehtoota!


1 kommentti:

  1. Olen asunut Haminan Sibeliuskadulla, kun olin aivan pieni. Johtuukohan siitä, että pidän Sibeliusta niin kiinnostavana henkilönä? :) Komea ja tyylikäs patsas tuo yllä oleva!

    VastaaPoista