lauantai 5. lokakuuta 2013

Unto Hietanen - toisen polven manselainen patsastelija

Unto Hietanen löytyi yllättäen, kuten aika moni tässä blogissa esitelty kuvanveistäjä. Ensin yhdestä veistoksesta (Tampereen virastotalon seinustalla sijaitseva Kaupunki kasvaa -veistos) kuva. Sitten löytyi yksi reliefi (Pyynikin ammattikoulun seinässä). Vieläkään ei herran tuotanto nouse ihan patsasmaakarien kärkipaikoille, mutta kun tarkemmin tutkailee, löytyyhän niitä Unskiltakin hienoja patsaita. Ei muuta kuin etsimään.

Hietasesta ei ole paljoakaan tietoa intterneetissä, mutta kaikki mitä löytyi, laitoin myös tänne.

Ammattikoulun seinäreliefi vuodelta 1953

"Teos liittyy aiheeltaan ammattikoulun opetukseen. Suorakaiteen muotoiseen graniittilaattaan on kuvattu neljä ihmistä, kolme miestä ja nainen. Miehet työskentelevät sorvin äärellä, nainen kulkee oikealle liina käsivarrellaan. Reliefi tilattiin uudisrakennukseen suoraan tamperelaiselta kuvanveistäjältä Unto Hietaselta. Teos paljastettiin 5.10.1954."



Aika karunnäköinen kivireliefi. Vääristyneet asennot ja tuimat ilmeet. Ei nouse suosikkilistalle. Tämän reliefin näkee usein, kun on menossa lenkille Pyynikinharjulle. Tuon alta kun kulkee vähän matkaa niin alkaa mukava ylämäki. Sitä on tullut tampattua ylöspäin jokusen kerran ja tulokset alkavat näkyä.


"Veistos kuvaa pylvään päässä selällään lepäävää poikaa, suuri kala rintansa päällä. Kalan suusta suihkuaa vesi. Kaupunginpuutarhuri Viljo Tarko (1936-1965) näki veistoksen kipsiluonnoksen ja ehdotti, että siitä tehty pronssiveistos sijoitetaan johonkin kaupungin puistoon. Tarko oli kiinnostunut puistojen sosiaalisesta merkityksestä virkistyspaikkoina. Kaupunki tilasi veistoksen tamperelaiselta Hietaselta ja sijoitti sen Viinikan Lampipuistoon lammen rantaan. Veistos paljastettiin 30.9.1957."






Harmittaa hieman, että käytössä on kännykän kamera, jonka zoomi on näissäkin kuvissa surkea. Vaikka kuinka tekisi mieli, en silti aio ryhtyä miksikään pro-bongariksi, jolla on pitkät putket, kalansilmät ym. värkit mukana aina kun lähtee patsaita metsästelemään tahi vaikkapa muuten vain ulkoilemaan.

Tuosta alimmasta kuvasta kuitenkin huomaa hyvin, miten hauskannäköinen tämä kalapoika on. Tulee hieman mieleen Will Smithin tähdittämä scifijännäri I, Robot. Siinä oli tuonnäköisiä androideja.

Lähtevät kurjet vuodelta 1960

"Veistos kuvaa lentoon nousevia kurkia. Kaupunginvaltuusto osti veistoksen tamperelaiselta kuvanveistäjältä Unto Hietaselta ja sijoitti sen Hatanpään sairaalan edustalle, jonne oli pidemmän aikaa kaivattu taideteosta. Veistos paljastettiin Tampereen päivänä 1.10.1963. Veistoksesta on valettu pronssisia pienoisveistoksia, joita on vuodesta 1994 lähtien annettu tunnustuspalkintoina ansioituneille henkilöille merkittävistä yhteiskunnallisista ansioista ja Tampereen kaupungin hyväksi tehdystä työstä."





Aika perinteinen tämä kurkiveistos. Ei ihan niin dramaattinen kuin esim. Jussi Mäntysen kurkipatsaat.

Potkuripoika vuodelta 1961

"Graniittijalustalla seisova nuorimies kannattelee lentokoneen potkuria käsissään. Pojan katse on suuntautunut ylös taivaalle. Graniittijalustan oikealla puolella on Adolf Aarnon korkokuva ja vasemmalla puolella Aarnon Demoiselle-lentokonetta esittävä uurrettu kuva sekä sen alapuolella korkokirjaimilla teksti: "Adolf Aarno suoritti 20.4.1911 Tampereella Härmälänsaaren luona Suomen ensimmäisen moottorilentoyrityksen." Kaupunginhallituksen asettama toimikunta tilasi veistoksen tamperelaiselta kuvanveistäjältä Unto Hietaselta. Patsas paljastettiin 20.4.1961, jolloin lentoyrityksestä oli kulunut 50 vuotta.

Veistos sai uuden sijoituspaikan Kalmarin alueen Sisu-aukiolla Ilmavoimien 90-vuotisjuhlavuoden tilaisuudessa, jota vietettiin 26.9.2008. Juhlapuheen tilaisuudessa piti kenraaliluutnantti Heikki Nikunen, kaupungin tervehdyksen toi apulaispormestari Tarja Jokinen."






Hietanen teki potkuripojan jo vuotta aiemmin ja seuraavana vuonna tämän alimman kuvan Arnon reliefilaatan ilmeisesti hieman ennen patsaan julkistusta.

Tämän patsaan kuvaamishetkeen liittyy hauska tarina: tulimme paikalle ja parkkeerasin auton hieman kauemmaksi (nokkelimmat pokkelimmat bongaavat sen ylimmästä kuvasta). Hölkkäsin sitten kohti patsasta, kun huomasin, että vastaan kävelee kaksi naista ja yksi mies. Toinen naisista menee patsaan luokse ja ottaa vieressä potkuripoika-poseerauksen ja mies alkaa räpsimään kuvia. Jokunen meni mönkään, joten siinä vierähti pieni tovi, ennen kuin sitten itse pääsin kuvia ottamaan. Ajattelin siinä vaan, että jopa täällä, Härmälän peräkylillä, patsaista ottaa muutkin kuvia, oli sitten syy mikä tahansa.


"Veistos koostuu kahdesta nousevasta tasosta, jotka kuvaavat rytmisesti Tampereen kehitystä ja laajenemista. Tasoille on sijoitettu kaupunkikuvaan kuuluvia elementtejä - erikorkuisia rakennuksia, tehtaita ja savupiippuja.

Kaupungin rakentamista symbolisoiva muistomerkki on omistettu Tampereen kaupungin rakentajille, ja nimenomaisesti kaupunginjohtaja Erkki Lindforsin (1913-1969) työn muistolle. Aiheeseen liittyen tamperelaisveistäjän luoma teos on sijoitettu kaupungin hallintorakennuksen läheisyyteen.

Teos sijoitettiin uuteen paikkaan syksyllä 2004. Se paljastettiin uudelleen Tampereen 225-vuotisjuhliin liittyen 1.10.2004."





Tämä veistos oli siis ensimmäinen Hietasen työ, jonka kuvasimme. Taisi olla jo vuonna 2010, kun tarttui haaviin yhdellä Tampereen-reissulla. Tuo reissu taisi olla se, jolla haimme nykyään jo Jartsan hallussa olevan senkin Ikeasta ja kävimme kävelyllä Tampereen keskustassa. Pikkumies oli tuolloin 3kk ja reissu oli aikamoista meininkiä. Juhannussunnuntai ja lämpöä varmaan 30 astetta. Pysähdyimme paluumatkalla ainakin kolmesti ja väsy oli melkoinen, kun kotiin päästiin. Hauska muisto silti siitä jäi :)

Tampereen alueella on vielä viisi Hietasen taideteosta, mutta taidemuseon sivuilta näkemäni kuvat eivät nostata suuria intohimoja kuvaamisen suhteen. Toki kuvat napataan ja tänne lisätään, jos ohi satutaan kulkemaan. Nuo alla olevat hautamuistomerkit pitäisi käydä bongaamassa, kun vielä on hienot syksyiset maisemat hautuumailla.

Tähän loppuun tuttuun tapaan fact file:

UNTO HIETANEN

Unto Hietanen (1928-2009) syntyi Tampereella kuvanveistäjäperheeseen. Hänen isänsä oli Jussi Hietanen.

Unto Hietanen opiskeli Suomen taideakatemian koulussa vuosina 1949-52. Hänen teoksiaan oli ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä vuonna 1952.

Unto Hietasen julkiset teokset keskittyvät Tampereen seudulle. Hänen tuotantoonsa kuuluvat myös Kihniön Sankaripatsas vuodelta 1954 ja Mylläripatsas Forssassa vuodelta 1966. Kalevankankaan hautausmaalla on useita Unto Hietasen tekemiä hautamuistomerkkejä 1960-70-luvuilta.

Unto Hietanen on toiminut opettajana Kankaanpään taidekoulussa vuosina 1972-73 sekä Lahden taideinstituutissa vuosina 1980-89. Hän on saanut Tampereen kaupungin tunnustuspalkinnon vuonna 1975.

1 kommentti:

  1. Unto Hietanen?! En muista, että olisin koskaan kuullut tätä nimeä, mutta kun katson noita kuvia, muistan ainakin kuvaushetket.

    Pidän hirmu paljon tuosta Kaupunki kasvaa -veistoksesta. Aluksi se oli mielestäni omituinen, mutta pikku hiljaa olen lämmennyt sille kovasti. Muutoin Hietasen patsaat ovat vähän niin ja näin, ihan kivoja, mutta ei mitenkään ihmeellisiä.

    Ehkä se, etten ole kunnolla kiertänyt ja tutkinut näitä patsaita, tekee niistä vähän etäisiä. Esim. kun Ensio Seppäsen juttuja alkaa oikein katsella, niin niistä löytyy vaikka mitä mielenkiintoista.

    VastaaPoista