Edellisessä osassa oli mukana Kaarina Tarkan tekemä F.E. Sillanpään muistomerkki. Nyt aloitetaan tämä päivitys Sillanpään muistomerkin välittömässä läheisyydessä sijaitsevasta Tampereen lyseon lukion eli Rellun tiloista. Olin tosiaan jo viime vuoden puolella saanut oppilaitoksen rehtorilta vastauksen tiedusteluuni ja siinä kerrottiin koululla olevan mm. yksi Essi Renvallin teos (Sillanpään rintakuva) ja muutama muu veistos.
Helmikuussa sovin rehtorin kanssa tulostani ja ilmoittauduin sopimuksen mukaan vahtimestarille. Kävimme kansliassa etsimässä rehtoria, mutta hän oli talon ulkopuolella muissa tehtävissä emmekä tavanneet kasvotusten. Näin kuitenkin avoimesta ovesta opettajanhuoneen puolelle ja siellä ikkunalaudoilla olevat pystit. Lottovoitto, ajattelin!
Ensin treffasin kuitenkin kuvaamataidon opettajan, joka opasti meidät kohti kirjastoluokkaa. Siinä käytävällä oli kaappien päällä viisi rintakuvaa: Cygnaeus, Porthan, Snellman, Dante ja joku nainen, jota emme tunnistaneet.
Sieltä luokan nurkasta löytyi Lönnrotin rintakuva. Olin aiemmin kadulla kulkiessani nähnyt tämän veistoksen loistavan ikkunan läpi. Pystin takana on signeeraus Carl Örnell H:fors 98. En kuitenkaan löytänyt netin puolelta lisätietoa tästä. Onko vuodelta 1898 ja joku todella vanha veistäjä vai kuitenkin uudempaa tuotantoa n. 20 vuoden takaa?
Kuvaamataidon luokan ikkunalaudalla oli myös Danten rintakuva, samannäköinen kuin käytävällä, mutta hieman erilainen kuitenkin. Luokan varastossa oli vino pino kuvanveistotaidetta, joissa vain yhdessä oli signeeraus: E. Tommila. Google tarjoaa tähän kuvaamataidon lehtori Eeva Tommilaa, joka työskenteli aikoinaan koulussa ja oli myös Kangasalan kuvataiteen ystävät ry:n perustajajäseniä.
Opettajainhuoneen ulkopuolella käytävällä oli koulun entisen rehtorin Pentti Kalelan pääkuva, jonka on veistänyt Tapio Junno. Karunnäköinen, pelkän pään tikun nokassa esittelevä muotokuva on vuodelta 1972. Jos totta puhutaan, nämä tällaiset muotokuvat kaipaisivat sitä rintaosuutta kaveriksi.
Opettajien huoneen ikkunalaudoilla oli siis erilaisia rintakuvia, mutta siellä oli myös itseä eniten kiinnostanut veistos, Sulo Mäkelän naisfiguuri, jossa oli signeerauksena vuosiluku 1928. Naisella on veistoksessa kädessään sirppi ja toisessa kädessä lyhde. Ilmeisesti. Näin se minun silmään näyttää.
Veistoksen jalustassa on plakaatti, jossa lukee:
"Sulo Mäkelä III palkinto Tampereen lyseolle oppikoulujen ja seminaarien piirustuskilpailussa 1939."
Kuten jo edellisessä koulukierrospäivityksessä mainitsin, kuulun Sulo Mäkelä Seuraan ja oli ilo löytää uusi, itselle ennennäkemätön Mäkelän veistos. Lue lisää Mäkelästä täältä!
Lopulta, jo poislähtiessäni, mainitsin vahtimestarille kuulleeni, että vintillä saattaisi olla jotain taideteoksia. Lähdimme vielä katsomaan, olisiko siellä todella jotain löytöjä... ja olihan siellä!
Jokunen samanlainen kipsiteos, jotka ovat varmaankin samaisen Tommilan tekosia, Topeliuksen ja Runebergin medaljongit (tekijästä ei tietoa) ja bonuksena vielä Alpo Sailon vuodelle 1931 signeerattu presidentti P.E. Svinhufvudin pienikokoinen, kipsinen muotokuva. Alpo Sailon oman osion löydät täältä!
Ja sellainen oli Rellun tarjonta. Seuraavalla kerralla nähdään jonkin toisen tamperelaisen koulun taidekokoelman helmiä.
Muista myös nämä aiemmat koulukierroksen raportit:
Koulukierroksella Tampereella | Tampereen koulukierros jatkuu |
Loppuun vielä kerran linkit veistäjien omiin osioihin:
Alpo Sailo | Sulo Mäkelä | Essi Renvall |
Hienoja löytöretkiä taiteeseen! Ja pääsit vielä ullakollekin, harvinaista.
VastaaPoistaVau, mikä aarrearkku! Ja Sulo Mäkelä, pitkästä aikaa. :) Aika hieno palkinto piirustuskilpailussa. Kyllä Mäkelä on ollut lahjakas tekijä, löytänyt omanlaisensa tyylin. Päät olivat aika yrmeitä. Pelkkä pää ilman kaulaa tai hartioita on kyllä aika hassu valinta. Irtonainen. Hienoja silti, ei siinä mitään.
VastaaPoista