perjantai 7. lokakuuta 2016

Essi Renvallin laaja näyttely avautui Tampereen taidemuseossa

Vuosi sitten esittelemäni Essi Renvall (lue juttu täältä) on saanut jo toisen hienon retrospektiivin tälle vuodelle. Oulun ja Tampereen taidemuseot tekivät urotyön ja keräsivät suomalaisen kuvanveiston naispuolisen uranuurtajan vaiheet nippuun ja saivat uskomattoman kokoelman näytille.


Näyttely oli avoinna ensin Oulussa ja nyt vuoron sai Tampere. Kuten tiedotustilaisuudessa sanottiin, kyseessä on Tampereen taidemuseon todellinen tämän vuoden "päänäyttely", tarjolla on toista sataa muotokuvaa sekä tuntemattomista että tunnetuista henkilöistä, kuten mm. Erkki Tuomioja, Tove Jansson, Sara Hildén ja F.E. Sillanpää.

Kävin tosiaan vierailemassa näyttelyssä jo ennen avajaisia järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Sain kuulla ja keskustella museohenkilökunnan ja muiden paikallaolijoiden kanssa Renvallin taiteesta. Lisäksi sain räpsiä roppakaupalla kuvia näistä hienoista töistä. Laitan tähän päivitykseen muutaman ottamistani kuvista.


Jutellessani mm. Oulun taidemuseolle näyttelyä koonneen Anna-Riikka Hirvosen kanssa, pähkäilimme, ovatko muut kuvanveistäjät käyttäneet värejä töissään, varsinkin ulkona olevissa julkisissa teoksissa? Essi Renvallin töistä ainakin täällä Tampereella olevassa Atlas-tytössä sekä Jyväskylässä olevassa Kalevalalaisen naisen muistomerkissä on kultaa. Näin on myös Tampereella Hämeenpuiston pohjoispäässä olevassa Näsinkallion suihkukaivoveistoksen ylimmän osan eli Pohjanneidon käsissä olevassa langassa. Tuon teoksen on veistänyt Emil Wikström. Lisäksi muistin ainoastaan Aavasaksan huipulla seisovan kirjailija Annikki Kariniemen patsaan, jonka taiteilijamestari Ensio Seppänen oli tehnyt väreihin.


Harmittelin juttukavereille sitä, miten kirjoittaessani Renvall-juttua en oikein löytänyt tekstiä hänen elämästään ja teoksistaan. Toisaalta, etsin tietoja lähinnä netin välityksellä enkä esim. kansalliskirjaston uumenista. Onneksi nyt Renvallista on saatavilla kattava opus, pullollaan kuvia hänen teoksistaan ja sisältäen sellaista tiedonjyvää, jota ei aiemmin ollut saatavilla.


Essi Renvall oli naisveistäjien edelläkävijä, joka elätti itsensä ja perheensä taiteellaan ja samalla lanasi tietä tuleville naispuolisille kuvanveistäjille. Kuvanveisto oli tuolloin varsin miesvaltainen ala, mutta kovalla työllä Essi Renvall nosti itsensä tunnettujen veistäjien joukkoon. Renvallin muotokuvaosaaminen on hyvin nähtävillä näissä retrospektiivin teoksissa. Hän teki paljon lasten muotokuvia, mutta myös aikuisten muotoilu onnistui erinomaisesti.


Renvallin suuri tilaustyö oli WSOY:n kirjailijoiden muotokuvat. Niistä on saatu Tampereelle pitkä rivi päitä. Tuon vasemmanpuoleisen valkoisen pään kohdalla mietin (itse asiassa jo kirjaa silmäillessäni) kyseisen herrasmiehen eli runoilija Otto Mannisen vartaloa. Miehellä kun on varsin erikoisen muotoinen pää ja se on samalla tavalla kuvattuna Kalervo Kallion veistämässä pääkuvassa, joka on esillä Mikkelin keskustassa. Että miksi ei hänestä ole veistetty enempää kuin pää?

Näyttelyssä saa myös antautua muotokuvattavaksi. Itse en tätä vielä käynyt kokeilemassa, mutta seuraavan vierailun aikana käyn varmasti. Näyttelyssä on patsaiden lisäksi esillä Renvallin maalauksia, piirroksia sekä monia muistoesineitä. Tammikuuhun saakka avoinna olevaan näyttelyyn pääsee kaikkina muina päivinä paitsi maanantaisin. Suosittelen piipahtamaan paikalla.

1 kommentti:

  1. Aikamoisen kavalkadin päitä on Renvall tehnyt. Tänne näyttelyyn on pakko päästä! Mukavaa, että se on juuri tuolla Tampereen taidemuseolla, koska se on tilana todella mukava, sopivankokoinen ja kahdessa kerroksessa. Noi teokset, joissa on käytetty väriä, on tosi hienoja!

    VastaaPoista