tiistai 4. syyskuuta 2018

Kesän 2018 näyttelyvierailuja – Finlayson Art Area

Lopuillaan olevan kesän aikana ei tullut juurikaan käytyä katsomassa näyttelyitä, mutta muutamiin ehti työkiireiden ohella piipahtamaan. Yksi niistä loppui juuri eli Finlayson Art Area. Erinomaisen taidekokoontumisen järjestää Galleria Himmelblau ja tänä kesänä Väinö Linnan aukiolla seisoi Pekka Kauhasen veistos.



Täksi vuodeksi näyttelypaikat olivat hieman muuttuneet: aiemmin Himmelblaun alakerrassa ollut tila, jossa viime vuonna oli Miina Äkkijyrkän patsaat, on nyt toimistotila ja aiemmin lastenkultturikeskus Rullan tilana olleessa salissa oli nyt Kauhasen näyttely.




Näyttelyssä oli mukana monta samaa teosta kuin ne, jotka näin edellisenä vuonna Helsingissä HAM:n tiloissa. Kauhasella on oma, hauska tyylinsä ja hänen veistoksensa ovat mukavia katsella.

Finlayson Art Arean sivuilta:

"Pekka Kauhanen on pitkän linjan kuvanveistäjiä, ja tunnettu suurikokoisista teräsveistoksistaan. Aiheissa yhdistyvät yksinäisyyden, erillisyyden ja erilaisuuden teemat. Hahmot ovat symboleja suuremmille aiheille elämässä. Metallin hohde, erilaiset materiaalivalinnat ja veistosten muodot saavat valojen ja varjojen kanssa aikaan kiinnostavia tunnelmia. Finlayson Art Arean näyttelyssä on ollut yhteistyössä Tampereen taidemuseo.

Kauhanen tunnetaan etenkin Miehen puku -teoksista. Puku on suomalaisen miehen univormu, joka hankitaan konfirmaatiota varten, ja joka päällä kuljetaan tärkeät tilaisuudet hamaan hautaan asti. Tampereen Kuninkaankadun kävelykadulla Pekka Kauhasen Odottajan puku on ollut mukana tamperelaisessa elämänmenossa jo vuodesta 2003 asti.

Veistokset ja näyttävä catwalk-jalusta olivat esillä viimeksi HAMin näyttelyssä. Tampereella nähdään laajempi kokonaisuus, mukana on myös suuri Velj’ puol -veistos (Taidepoliisi) Väinö Linnan aukiolla sekä Tammerlammen kokonaisuus. Hotelli Tammerin viereiseen lampeen on pystytetty yksi veistos, joka katsoo rannalla seisovaa. Aamulehti järjesti nimikilpailun lammessa seisovalle veistokselle kesän alussa yhteistyössä Kauhasen kanssa ja kilpailu sai valtavan määrän nimiehdotuksia.

Pekka Kauhasen viimeisin merkittävä, suuri hanke oli Talvisodan kansallinen muistomerkki Helsingin Kasarmitorille. Tammerlammessa esillä oleva veistos on eräänlainen esityö muistomerkin mieshahmolle."


Wireless? Not so much.

FAA:n tämän vuoden näyttelyissä oli mukana myös Jasmin Anoschkin. Hänen puuveistoksissaan on paljon samaa kuin viimevuotisessa näyttelyssä mukana olleen Pasi Karjulan puupatsaissa.




Rosa Liksom oli tehnyt mielenkiintoisia taideteoksia, joissa täytetyillä eläimillä ratsastivat Legon Hero Factory ja Bionicle -robottihahmot. 8-vuotias tykkäsi näistä hahmoista kovasti, mutta taisi ennemmin haluta ne itselleen kuin näyttää muille taideihailijoille.



Liksomin näyttelyn paras juttu lapsille oli myös hauska keinu, jossa sai ottaa kunnolla vauhtia. Parfyymikattokruunu oli hauska, mutta Contemporary Warriors -valokuvateoksesta en tykännyt.

Rut Brykin taidetta oli myös näytillä. Lars Nybergin grafiikkanäyttely oli hieno. Uskomattoman upeita kuivaneulateoksia. Hannu Palosuon taulut olivat myös näyttäviä ja hienoja. Varsinkin sametille maalatut taulut.





Jonna Kinan video- ja marmoriteos Somnivm näytti videolta Carrara-marmorin kaivoksen kuvaa ja keskellä lattiaa oli ison tyynyn kokoinen pala kyseistä marmoria. Tuo pala esittää sellaista ilmatyynyä, jonka avulla marmoria irroitettiin louhoksen seinästä.


Anssi Kasitonnin lyhytelokuvat ovat aina erinomaisia ja hauskoja, niin nytkin. Kaiken lisäksi nyt leffat oli katsottavissa pienen pienessä "leffateatterissa", jossa oli popcorn-konekin. Siitä ei ikävä kyllä tullut otettua parempaa kuvaa.



Finlayson Art Area on hieno juttu ja mielenkiinnolla odotan jo tässä vaiheessa, mitä ensi vuoden näyttely tuo tullessaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti