tiistai 23. tammikuuta 2018

Tampereen koulut osa 4 - Tykki

Kolmannen Hietaniemen kierroksen raportin ja Pekka Kauhasen näyttelyn kuvien purkamisen odottaessa valmistumistaan, julkaistaampa tämä jo viime vuoden puolella tehty juttu.

Tovi onkin jo vierähtänyt, kun viimeksi ehdin käväisemään Tampereen kouluja ja niiden patsaita tutkimassa. Otin yhteyttä tuttuun paikkaan, TYK:n lukioon ja kävin siellä tutustumassa koulun käytävillä oleviin pariin veistokseen.

Esittelin niistä yhden jo ensimmäisessä koulupäivityksessäni. Nina Ternon marsalkan ratsastajapatsas on vuodelta 1961. Terno muutti perheineen evakkona Tampereelle ja Terno kävi koulunsa täällä. Ratsastajapatsas on hänen ensimmäinen julkinen veistoksensa - joka tosin sijaitsee yksityiskoulun sisällä.Ratsua ja marsalkkaa vastapäätä on vuosina 1970-75 TYK:n rehtorina toimineen Immeri Sasin muotokuva. Sen on veistänyt Teuvo S. Kotilainen, tamperelainen kuvanveistäjä. Muotokuvan vuosiluvusta ei ole tietoa.Ikkunalaudalla on naishahmon veistos, jossa on signeeraus MP-65. Kukakohan lienee tekijä? Nimikirjaimista tulee mieleen ensimmäisenä paikallinen Matti Petäjä, mutta Siskon mies oli maalari eikä ilmeisesti tehnyt veistoksia. Toinen noista nimikirjaimista mieleen tuleva on Martti Peitso, joka sopisi ikänsäkin puolesta tekijäksi.Kerrosta ylempänä, koulun  merkkihenkilöiden muotokuvataulujen rinnalla on vuosina 1936-70 koulun rehtorina toimineen Kauko Mankosen rintakuva. Sen on veistänyt Kaarina Tarkka vuonna 1965.Hauska ero noissa reksien muotokuvissa. Sasin patsas on pyöreän sileä ja kiiltää kuin sukunimikaima Kimmon kalju. Mankosen patsas on röpelöinen ja terävä.

En näistä Sasien sukulaissuhteista tiedä enempää kuin mitä wikipedia kertoo, mutta siellä kerrotaan ex-ministeri Kimmo Sasin kolmannen nimen olevan Immeri ja että Kimmon isä Elias oli toisen tamperelaislukion eli Klassillisen lukion rehtorina aikoinaan. Onko kyseessä sama mies vai kenties Kimmon setä?

Tähän vielä linkit aiempiin koulukäynteihin:

Osa 1: Koulukierroksella Tampereella
Osa 2: Tampereen koulukierros jatkuu
Osa 3: Rellua ratsaamassa

Seuraavalla kerralla sitten Hietsua tahi Kauhasta.


1 kommentti:

  1. Kuuntelin tässä Armonkalliolla radiosta haastatteluasi ja käväisin sivuillasi.Hämmästyin Sulo Mäkelästä
    lähtenyttä blokikirj. Sulon vaimon Saimin opeissa olen itsekin käynyt muutaman vuoden. Kaikki näytelmät on nähty Toivolassa jotka Risto on kirjoittanut. Pieni on maailma. Terveisin Marjatta os. Santapukki

    VastaaPoista