keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Värikkäällä syysreissulla Helsingissä, osa 4 - Ateljé Finne

Olin jo aikaa sitten lukenut netistä Gunnar Finnen ateljeena toimineen paikan olevan nykyään ravintolakäytössä. Ateljee sijaitsi Arkadiankadulla, kivenheiton päässä Luonnontieteellisestä museosta.

Paikka oli kuitenkin jäänyt tsekkaamatta, kunnes pari kuukautta sitten näin lehdessä, muistaakseni Imagessa olleen jutun kokkina ja näyttelijänä toimivasta, aikoinaan HIM-yhtyeessäkin musisoineesta Antto Melasniemestä. Hän omista  Ateljé Finne -ravintolan. Päätin heti jutun luettuani ottaa yhteyttä ravintolaan, jotta saisin kuvausaudienssin. Sellainen järjestyi helposti, joten aloin järjestellä aikatauluja kohdalleen.

Sopiva hetki tuli samaiseen päivään kuin olin suunnitellut tuon Hietaniemen kuvauskeikan. Kiersimme siis pitkän pätkän Hietaniemen vanhalla alueella. Sen jälkeen vanhempani lähtivät serkkuni luokse syömään ja itse menin piipahtamaan Finnen ateljeessa.

Matkan varrella nappasin kuvat Raimo Heinon vuonna 1992 veistämästä laulajatähti Georg Malmsténin muotokuvasta, joka on tuuhean pensasaidan takana Fredan ja Arkadiankadun kulmauksessa.

Helsingin taidemuseon sivuilta:

"Musiikin monilahjakkuus Georg Malmstén (1902-1981)oli tunnettu etenkin viihdemusiikistaan. Hänen ikivihreät melodiansa, lastenlaulunsa sekä elokuvamusiikkinsa ovat jääneet tuoreina ihmisten mieleen. Malmsténin muistomerkki pystytettiin taiteilijan syntymän 90-vuotispäivän kunniaksi. Teos koostuu punagraniittisesta paadesta, jonka päällä on pronssinen pyöreä mitali. Mitaliin on kuvattu matalana reliefinä Georg Malmsténin profiili ja toiselle puolelle joitakin hänen tunnetuimpia laulujaan. Veistos paljastettiin 1992. Erityisesti mitalintekijänä tunnettu Raimo Heino on muuntanut perinteisen muistomitali-aiheen vapaasti seisovaksi veistokseksi. Punagraniitin ja pronssin antama vaikutelma on arvokas, ilman mahtipontisuutta. "
Ateljé Finne on pullollaan Gunnar Finnen veistoksia. Niitä on seinillä, pöydillä, tuulikaapin päällä ja vaikka missä. Tässä muutama valikoitu otos:

Hienoja teoksia Finneltä. Ja hienoa myös, että perikunta on mahdollistanut niiden ihailemisen. Ravintola pystyy tarjoamaan sekä fyysistä että henkistä ravintoa samalla kertaa. Gunnar Finneen palataan vielä lähiaikoina, pysykäähän taajuudella.

>>Ateljé Finnen nettisivut

1 kommentti:

  1. Onpas tämä kommentointi hankalaa, jospa kolmas kerta toden sanoisi. :) Siis halusin sanoa, että olipas aika lyhyt tarina (ei tarkoita kuitenkaan, että huono). Toivottavasti saamme lukea Gunnas Finnesta pian lisää! Ihana paikka tuo atelje Finne, upeat taideteokset esillä.

    VastaaPoista