torstai 30. marraskuuta 2017

Sisko Petäjän näyttely Kustaa Hiekan museossa

Esittelin kesän alussa Sisko Petäjän julkiset taideteokset, jotka olin löytänyt täältä Tampereelta. Nyt tuossa aivan naapurissa, Kustaa Hiekan taidemuseossa, on avattu uusi Petäjän taidetta esittelevä retrospektiivinen näyttely. Ja erittäin sopivasti, Petäjällä on - kuten Suomellakin - tänä vuonna 100-vuotissynttärit.


Kyseessä on Sisko Petäjän ensimmäinen oma näyttely. Toki hänen teoksiaan on ollut näytteillä aiemminkin, mutta aina jonkun toisen taiteilijan kanssa yhteisnäyttelyn muodossa. Kaksi näyttelyä oli yhdessä miehensä Matin kanssa, lisäksi monesti Petäjän teoksia oli näytillä Tampereen Taiteilijaseuran näyttelyissä.


Sisko opiskeli aikoinaan Essi Renvallin opissa ja se näkyy näyttelyssä. Nuppeja on tarjolla ja tyyli on sama kuin oppiäidillä. Essin teoksista tuttu maalien ja muiden härpäkkeiden kanssa puleeraaminen tosin puuttuu Siskon töistä tyystin. Perinteistä pronssia, takuuvarmaa hommaa.


Sisko Petäjän Tampereella olevat muistomerkit ovat pieniä: medaljonkeja, reliefejä ja plaketteja. Hän karttoi uransa aikana monumentaalitöitä. Sen sijaan hän keskittyi lapsiaiheisiin teoksiin ja muotokuviin.

Kustaa Hiekan taidemuseo on upea paikka! Kultaseppänä menestystä ja mammonaa kerännyt laitilalaissyntyinen Hiekka mesenoi varallisuuttaan taiteeseen ja perusti nimeään kantavan museon ja säätiön. Taidemuseossa on monessa huoneessa upeaa taidetta ja Petäjän teokset ovat nyt muutaman kuukauden ajan osa tuota taideloistoa.

Lue täältä: Manselaistunut mimmi - esittelyssä Sisko Petäjä

Kustaa Hiekan taidemuseon sivut


1 kommentti:

  1. Sievää ja suloista! Mielenkiintoinen näyttely, täytyypä käydä katsomassa. Monestikaan ei tarvi olla suurta, että tekee vaikutuksen.

    VastaaPoista