maanantai 22. toukokuuta 2017

Uusia tuttavuuksia katselemassa - esittelyssä Erkki Köntti ja Taidetila PELTO

Nyt sunnuntaina oli kaatuneiden muistopäivä, mutta vaikka mietin tekeväni aiheen tiimoilta kuvagallerian sankaripatsaista tai muuten vaan hautausmaista, päädyin tyystin toiseen aiheeseen.

Eikö olekin mahtavaa, kun sattumalta löytää jotain uutta ja kiinnostavaa? Aivan, onhan se! Minulle kävi niin muutama päivä sitten käydessäni lähikaupassa. Vilkaisin ilmoitustaululle ja huomasin taidenäyttelyn mainosjulisteen. Siinä kerrottiin lähellä olevasta galleriasta ja siellä olevasta kuvataiteilijan näyttelystä.

Aluksi unohdin pariinkin otteeseen sekä taiteilijan että galleriankin nimen. Lopulta muistin molemmat nimet tarpeeksi pitkään, että pystyin tarkistamaan ne netistä. Nimet olivat Erkki Köntti ja Taidetila PELTO.

Köntti-näyttely on käynnissä enää viikon, joten aloitin heti aikataulujen sumplinnan. Sopiva ajankohta löytyikin sunnuntain iltapäivästä. Muu perhe jäi katsomaan Studio Ghiblin elokuvaa Kissojen valtakunta ja minä lähdin näyttelyyn.


Taidetila PELTO sijaitsee kivitalokorttelin sisäpihalla Tampereen Pyynikillä, aivan Pyynikintorin, Aleksanterin kirkkopuiston, uimahallin ja taidemuseon lähettyvillä. Taidetila on toiminut jo puolentoista vuoden ajan, mutta sain tietää siitä vasta nyt.

Paikka oli hauskannäköinen pikku studio, jossa oli kaksi näyttelyä tällä hetkellä. Itseäni kiinnosti tietenkin enemmän pystikokoelma eli jämsänkoskelaissyntyisen, nykyään Tampereella asuvan Erkki Köntti -nimisen kuvanveistäjän näyttely. Köntti on monistenivaskan mukaan aloittanut kuvanveistoharrastuksensa vuonna 1994 ja on itseoppinut taiteilija. Jokusen näyttelynkin Köntti on ehtinyt 2000-luvulla pitää, sekä Tampereella että muualla Suomessa.

Näyttelyssä on tarjolla kolmisenkymmentä veistosta, joista suurin osa on valettu pronssiin, mutta jokunen puuveistoskin oli joukossa mukana. Puuveistokset ovat pulleampia, pronssisista hahmoista moni aikamoisia laiheliineja. Seinillä riippuu myös Köntin maalaamia tauluja.


Itselle parhaiten jäivät mieleen hieman erilainen "sankaripatsas" nimeltään Tuntematon sotilas. Toinen hahmo istuu pyörätuolissa viltin alla rintakehä kuopalla ja toinen hahmo työntää tuolia. Yleensä sankaripatsaat kuvaavat sotilaita surun ja kuoleman hetkellä tai taistelutilanteessa. Tässä ollaan nykytilanteessa, veteraanit ovat vanhoja ja raihnaisia ja liittyvät pian sodan melskeissä kuolleiden toveriensa joukkoon.


Toinen hyvin mieleen jäänyt teos oli isopäinen laiheliini ukko, nimeltään Vanha fatalisti. Siitä tulee hieman mieleen Pink Floydin The Wall -leffasta ja Another Brick in the Wall -videolta tuttu opettaja.


Kolmantena mainittakoon pyöreää järkälettä vierittävä mies, nimeltään Perheellisen täytyy yrittää.
Muutkin olivat hienoja, tässä ainakin teokset Taking off, Fuengirola 1998 sekä kullanvärinen Kävelevä naisfiguuri.

Tuon edellämainitsemani monistenivaskan sivuilta löytyi vanha kuva ulkona olevasta, vuonna 2002 valmistuneesta patsaasta Salaisuuksia ja lupauksia. Se olisi hauska löytää.

Näyttely on avoinna vielä viikon ajan, viimeinen päivä on 28.5. Täältä näkee aukioloajat! Vapaa pääsy.

Erkki Köntti Fact File:

Kuvanveistäjä, ekonomi, yritystutkija
Syntynyt 1946, Jämsänkoski
Itseoppinut kuvataiteilija, enimmäkseen pienikokoisia pronssiveistoksia
Työskentelytilat Tampereella

Harrastanut veistoa vuodesta 1994, kaikkiaan valmistunut n. 100 veistosta
Aikaisemmin harrastanut 20 vuotta öljyvärimaalausta ja pienimuotoista grafiikkaa

Yksityisnäyttelyt:
1997 Tampere
2000 Tampere
2001 Kuusamo
2001 Vammala
2002 Ikaalinen

Lisäksi töitä on ollut esillä mm. Habitare-messuilla sekä yksityisissä taidegallerioissa Tampereella ja Helsingissä.

1 kommentti:

  1. Onpa todellakin hienoja teoksia! Kaiken ei tarvitse aina olla suurta ollakseen vaikuttavaa. Ihania muotoja, joita tekisi mieli koskettaa.

    VastaaPoista