torstai 15. syyskuuta 2016

Ikuisuusprojektin tekijä - esittelyssä Matti Haupt

Matti Hauptin kuvanveistotaidetta on tullut nähtyä jonkin verran. Tähän mennessä kuvattuja teoksia on vasta viisi kappaletta, mutta lisää on tarjolla monessa kaupungissa.

Ensimmäinen Hauptin veistos, jonka kuvasin, on Loviisassa sijaitseva mestaripainijan ja Suomen ensimmäisen olympiakullan voittajan Verner Weckmanin muistomerkki. Punagraniittiseen kiveen on ynnätty Hauptin veistämä mestarin muotokuva. Teos on vuodelta 1963 ja se sijaitsee kaupungin keskustan mukaisesti kulkevan bulevardin itäpäässä, koulun lähellä olevassa Hillerödin puistossa. Muistomerkissä mukana olevat olympiarenkaat lisättiin reliefin alle vuonna 2011.Loviisassa myös sijaitsevan, viime vuonna 150-vuotisjuhlaansa viettäneen Jean Sibeliuksen pääkuvan ohi on ajettu useasti. Kerran jopa käväistiin lähietäisyydellä, mutta silloin tuli harmillisesti kuvattua vain Jussi Mäntysen veistämä Jacob af Forsellesin rintakuva.

Helsingissä on jokunen Hauptin veistos. Niistä olen kuvannut tähän mennessä mm. eläinveistoksen, jolla on kaksi tunnettua nimeä. Toinen on Metsäkauris ja toinen tuttavallisesti Bambi. Tämä sorea veistos sijaitsee Eirassa, lasten leikkipuiston kupeessa.Lisätietoa Bambista voi lukea >>Helsingin Taidemuseon sivuilta.

Tampereella on kuuluisa Hauptin patsas. Kultakutri-niminen suihkukaivoveistos sijaitsi ennen Joselininniemessä Pyhäjärven rannalla, aivan Pyynikin kesäteatterin lähistöllä. Idyllinen paikka ja mahdollisuudet vaikka kuinka hienoon nähtävyyteen. Sen sijaan kaupunki päätti poistaa patsaan, jättää altaan omilleen (tosin siitä saivat sammakot edelleen kutupaikan) ja reunamat edelleen rönttöisiksi.Patsaan uudeksi sijoituspaikaksi on pähkäilyjen ja pohdintojen jälkeen päätetty Finlaysonin vierestä paloaseman ja Tammer-hotellin suuntaan kulkevan Satakunnansillan pohjoispuolella, reunan alapuolella oleva Konsulinsaari, joka ainakin tätä kirjoittaessa on edelleen täynnä lehtipuita ja roskia.Vaikea on vielä tässä vaiheessa nähdä tulevan sijoituspaikan hienoutta. Konsulinsaareenhan ei ole pääsyä, joten ihailu tullaan tekemään sillan ahtaalta jalkakäytävältä sekä entisen Tampellan puolelta rannalta. Läheltä ei siis pääse patsasta tutkailemaan. Mutta ehkä näin ei käy ja kaupunki hoitaa Kultakutrille kunnon näkymät. Siirtoa ajaneen paikallisasioidentuntijan Jari Niemelän ennenaikaisen poismenon johdosta ehdotin sosiaalisessa mediassa paikan uudeksi nimeksi Niemelänsaarta.

Kouvolaan nykyisin kuuluvalla Kuusankoskella on jokunen hieno julkinen veistos. Niistä yksi on Matti Hauptin Koskenlaskija eli Tukinuittaja, joka sijaitsee terveyskeskuksen vieressä, puistossa pienen kallion päällä.
Lisätietoa patsaasta saa Kouvolan kaupungin uudistetuilta nettisivuilta, joihin suora linkittäminen on hankalaa, mutta tuolta hakemalla löytyy: http://tarinasoitin.fi/kouvolanpatsaat

Uusimpana bongauksena on Helsingin yliopiston sisältä löytyvä presidentti K.J. Ståhlbergin rintakuva. Tuo marmorinen rintakuva on vuodelta 1946. Ståhlbergin rintakuvan vieressä samaisen lämpiön seinustalla ovat presidentit Kyösti Kallio, J.K. Paasikivi, Risto Ryti sekä Herbert Hoover (USA).


Sitten ne, joita en ole vielä kuvannut:

Helsingissä on reliefi Päin merta myrskyävää. Sen ohi on tullut kuljettua lukemattomat kerrat, mutta koskaan ei ole ollut sopiva hetki pysähtyä kuvaamaan tuota teosta. Toinen samanlainen ikiprojekti sijaitsee Punavuoren reunamilla, lähellä Nosturia ja entistä Värtsilän telakkaa. Kohottava voima -patsas seisoo Merimiehenkadun ja Punavuorenkadun välisen puiston etelälaidalla, mutta vaikka sen ohi on ajettu vieläkin useammin kuin edellämainitun reliefin, on tämä patsas joka kerran joutunut jäämään seuraavaan kertaan.

Turussa on rautatieaseman lähellä suihkukaivoveistos nimeltä Aino. Jos tässä joskus Turkkusse ehtis ni kyl mää sen kuvaissi. Närpiössä, Pohjanmaalla, on Hauptin veistämä sankaripatsas. Ahvenanmaalla on hieno Havets folk -patsas vuodelta 1971 ja Ruotsissa, Uddevallassa puolestaan kaksi suihkukaivoveistosta, yksi patsas sekä nuo kolme patsasta kaupunkiin hankkineen Gustaf Thordénin rintakuva.

Fact File:

Carl Gustaf Mattias "Matti" Haupt (8. toukokuuta 1912 Pietari, Venäjä – 11. lokakuuta 1999 Helsinki) oli suomalainen kuvanveistäjä.

Haupt opiskeli vuosina 1928–1932 Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Tämän jälkeen hän opiskeli Wäinö Aaltosen johdolla vuosina 1932–1933. Haupt muutti opiskelun takia Italiaan, missä hän opiskeli Marino Marinin ja Arturo Martinin johdolla vuosina 1937–1939. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän järjesti juuri Italiassa, Roomassa vuonna 1938. Ensimmäistä kertaa hänen teoksiaan oli kuitenkin näytteillä jo vuonna 1932. Matti Haupt palkittiin vuonna 1950 Pro Finlandia -mitalilla.

Hauptin veistos Flickan med flätor on Ruotsissa Uddevallan Margretegärdeparkenissa, jonne laivanvarustaja ja telakanomistaja Gustaf Thordén tilasi häneltä veistoksen. Thordénin kuoltua Haupt sai tehtäväkseen myös varustajan muistomerkin, joka valmistui varustamon pääkonttorin (nykyisen kaupungintalon) aulaan.

Haupt on suunnitellut Närpiön kirkon pronssisen sankaripatsaan vuonna 1952.

Lähteet: Wikipedia ja lukuisat nettisivut

2 kommenttia:

  1. Onko suloisempaa kuin tuo Bambi? Oikein voi aistia sen valppauden ja arkuuden. Ihana! Kultakutri sijaitse ennen hyvin tunnelmallisessa paikassa eikä sitä oikeastaan olisi tarvinnut siirtää sieltä pois, vaan kunnostaa ja siistiä se paikka. Siellä rauha! Toisaalta ei Konsulinsaarikaan (tai ehkä joskus vielä Niemelänsaari)ole hullumpi paikka. Mahtavaa, jos se ryteikkö joskus saadaan siisittyä. Kunpa sitä Pyynikin allasta vain ei unohdettaisi retuperälle... Siellähän on kesäteatterikin.

    VastaaPoista
  2. hän on myös tehnyt toinen muistomerkki Närpiön kirkon lähellä

    VastaaPoista