maanantai 25. toukokuuta 2015

Nokian kirkonmäen hautausmaalla

Kävimme pikavisiitillä Nokian kirkkomäellä sijaitsevalla hautausmaalla tutkimassa, josko löytyisi hienoja hautamuistomerkkejä jo ennalta tiedetyn sankarihautaspektaakkelin lisäksi. Toiveet palkittiin parilla pronssisella naamakuvalla, jotka olivat tuttuun tapaan kiinnitetty muhkeisiin paasiin.

Parkkipaikka sijaitsee suht alhaalla mäen juurella ja sieltä on mukava kiivetä portaat kirkon pihalle. Heti vieressä nousee mäki vielä kohti huippuaan ja rinteelle on laitettu Nokian sankarihaudat. Niiden reunalla, matkalla kohti huippua on sankarihautamuistomerkki, jonka on tehnyt kuvanveistäjä Arvi Tynys.

Muistomerkki on iso ja juuri sopiva tähän tilanteeseen. Graniittiseen hautausmaan muurina toimivaan seinään on Tynys hakannut teoksensa. Muistomerkki julkistettiin vuonna 1943. Reliefissä on kuvattuna sotilaita taistelemassa ja haudan äärellä tovereitaan suremassa sekä kotijoukkoja. Ensimmäisen kuvan oikeassa reunassa näkyvät isot ovet vievät Spåren sukuhautakammioon.

Kalmiston puolelta löytyi kaksi sukuhautaa, joiden paadet oli koristeltu reliefein. Ensimmäisenä näin Vikkulan haudan, jossa vasemmalla on Eino Vikkulan kasvot. Ne on veistänyt jälkipolville muistoksi Teuvo Kotilainen. Tai näin ainakin luulisin. Ihan tarkasti selvää ei signeerauksesta saanut.Einon vaimo Bertha on myös saanut kasvonsa ikuistetuksi pronssiin. Berthan muistomerkin on veistänyt mitä luultavimmin Rakel Koivisto. Myöskään tästä signeerauksesta ei saa niin hyvin selvää, että varmaksi voisi vannoa.


Kolmas hautakuva on Junttu-nimisen suvun hautakivestä ja kuvaa vuonna 1946 kuollutta Kalle Vihtori Junttua. Kuvan on veistänyt Essi Renvall. Tästä signeerauksesta sentään saa selvää.Paria päivää myöhemmin olin Ylöjärven kirkon pihamaalla olevalla hautausmaalla. Sieltä ei löytynyt yhtään pronssiteosta, joten en laita tähän kuin yhden hautamuistomerkin kuvan. Ja tämä hauta onkin jonkin verran näyttävämpi kuin yleensä. Katsokaa itse:


Mikäs tuossa on rennosti ottaessa kun sukulaisia käy morjestamassa.

1 kommentti: