sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Kirjallisuutta

Viime ajat ovat olleet hiljaisia patsaanmetsästyksen suhteen, mitä nyt käväisimme Nokian kirkolla, josta saaliiksi irtosi Arvi Tynyksen jyhkeä sankarihaudan reliefiseinä sekä pari hautakivissä olevaa kasvoreliefiä.

Lauantaina Tampereen pääkirjasto Metso järjesti taas poistokirjamyynnin ja tällä kertaa olin kärppänä paikalla tutkimassa, onko kenties mainio Diego Maradonan elämäkerta El Diego poistettavien joukossa. Jännitin myös Simo Salmisen kirjan puolesta. Kumpaakaan eivät onneksi vielä ainakaan poistaneet. El Diegon olen jo lukenut, mutta "Sörsselsönin" nide odottaa vielä vuoroaan.

Yllä mainittujen elämäkertojen sijaan mukaan tarttui kolme Patsaanmetsästäjälle tärkeää opusta. Ensimmäisenä huomasin pinon Tammerkoski-lehden vuosikertoja, mutta niistä puuttui vuoden 1964 vuosikerta. Vieressä oli kuitenkin koviin kansiin laitettuja samaisia vuosikertoja ja niistä tuo kuusnelonen löytyi. Syy miksi sitä tavoittelin on, että niiden kansien välissä on Markus Kiviniityn kolmen sivun mittainen artikkeli Kalevankankaan hautamuistomerkeistä. Näitä muistomerkkejä on käyty varsin ansiokkaasti läpi Voitto Silfverhuthin kirjassa Kalevankangas vuodelta 1993, mutta janosin lisätietoa ja nyt löysin tämän Kiviniityn artikkelin. Luulin aiemmin, että kyseessä oli erillinen kirja, mutta pari päivää sitten tutkin kirjastossa asiaa ja selvisi, että olin ollut väärässä.


Kirjasta selviää jokunen puuttuva tieto haudoilta löytyvistä taideteoksista. Sain siis nämä tiedot viime tipassa. Mitäköhän näille poistokirjoille tapahtuu, jos niitä ei osteta?

Toinen kirja, minkä löysin, on Viktor Janssonista kertova juhlajulkaisu. Se on vuodelta 1988 ja Tampereen taidemuseon toimittama. Tuolloin taidemuseossa oli Janssonin taidetta esitellyt näyttely. Kirjassa on paljon mielenkiintoista tietoa (CV:ssä teosluettelo jne) ja paljon kuvia "Faffanin" tuotannosta.

Kolmas kirja oli Wäinö Aaltosen syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi Aaltosen museon julkaisema juhlakirja. Yli 300-sivuisessa järkäleessä on huikea määrä kuvia, myös Aaltosen maalauksista ja sellainen infopaketti, että alta pois!

Vaikka mieli tekisikin käydä heti näiden infopakettien kimppuun, joudun vielä toviksi pistämään ne syrjään odottamaan vuoroaan. Sen verran paljon on niiden edellä luettavaa.

Kuvia patsaista tulee muuten myös piakkoin. Pitäähän blogin päätehtävään vähän myös panostaa.

1 kommentti: