keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kevään ensimmäiset

Pääsiäinen ja vappu on juhlittu ja kevät on jo pitkällä. Leskenlehdet, sinivuokot... nyt jo voikukat kukkivat ja värittävät myös kaupunkikuvaa. Tampereella muutaman suihkukaivoveistoksen ympärillä oli ainakin pitkänäperjantaina vielä suojakuvut. Vaimoni tarjosi minulle juttuideaa, että tekisin noista suojakupujen peittämistä taideteoksista erillisen jutun, oli se sitten vaikka ihan pieni pätkä ja pari kuvaa vain.

Jostain syystä tuo idea on aina jäänyt toteuttamatta, paitsi nyt. Olin tosiaan pitkänäperjantaina aamulla pyörälenkillä ja vaikka kuvaamisessa keskityinkin maisemiin, graffiteihin ja tarroihin, en voinut jättää mahdollisuutta käyttämättä, kun satuin samoille seuduille muutaman kuvaamatta jääneen patsaan kanssa.

Ja kun kotimatkalla ajoin Hämeenpuistossa olevan graniittipallon ohi, päätin nyt ottaa ne kupukuvat. Kuva-arkistoista löytyi muutama talvinenkin kuva näistä, vaimon ottamana. Ajoitus oli myös erinomainen, koska heti muutamaa päivää myöhemmin kuvut poistettiin ja vesi lähti jälleen virtaamaan, kansalaisten iloksi.

Katsotaan nuo kuitenkin vähän myöhemmin, ensin kerron kolmesta muusta patsaasta/muistomerkistä, jotka matkan aikana bongasin.

Ensimmäisenä on vuorossa tamperelaisten tiiliruukkien ja -tehtaiden muistoksi pystytetty savimassan sekoitusakseli -muistomerkki, joka sijaitsee Kalevanpuiston koulun kulmalla.Sitten törmäsin kahta naista esittävään patsaaseen sellaisessa paikassa kuin Kiovanpuisto. Tampere ja Ukrainan pääkaupunki Kiova ovat ystävyyskaupunkeja ja sen kunniaksi tämä taideteos aikoinaan tänne hankittiin.

Tampereen taidemuseon sivuilta:

"Veistos esittää kahta vastakkain seisovaa alastonta tyttöä kannattelemassa suurikokoista avointa rengasta. Toinen pitää renkaasta kiinni molemmin käsin, toinen vain vasemmalla kädellään.

Suomi-Neuvostoliitto-Seuran Tampereen piirijärjestön aloitteesta kaupunki järjesti kutsukilpailun ystävyyskaupunkitoimintaa symboloivasta veistoksesta. Kilpailun voitti kuvanveistäjä Anneli Sipiläinen.


Veistos paljastettiin Suomen ja Neuvostoliiton ystäväkaupunkikokouksen yhteydessä elokuussa 1981. Ukrainassa sijaitseva Kiova on ollut Tampereen ensimmäinen ystävyyskaupunki vuodesta 1954 alkaen."Kun kuvasin tätä veistosta, huomasin taustalla seuraavan kuvauskohteen. Sammon koulun pihalla on erikoinen ja hieno teos. Sen on veistänyt tamperelainen Matti Kalkamo.

Tampereen taidemuseon sivuilta:

"Sammon koulun vuonna 1957 valmistuneen koulurakennuksen peruskorjaus ja laajennus toteutettiin vuosina 2005-2008. Tampereen kaupungin kuvataiteen asiantuntijaryhmä tilasi koulun kunnostetulle piha-alueelle taideteoksen, jonka tekijäksi kutsuttiin tamperelainen kuvanveistäjä Matti Kalkamo.

Sammon koulussa toimivat luokat 1.-9. Oppilaiden suuri ikäjakauma ja yläasteen liikuntapainotteisuus antoivat Matti Kalkamolle kimmokkeen pronssiveistokseen, jonka pääosassa on korkean pilarin päässä yhden käden varassa tasapainoileva mies.

Miehen toisen jalkapohjan päällä seisoo maailmanmenoa ihmettelevä pikku mies, joka on kiivennyt näköalapaikalleen ison miehen vartaloon tukeutuvia tikapuita pitkin. Leikkimielisestä veistokseen kätkeytyy kasvamiseen ja oppimiseen liittyvää symboliikkaa."
Erittäin hieno teos, mutta hankala tutkia tarkemmin, kun ei ollut tikkaita mukana :)

Näiden jälkeen saavuin siis lopulta Hämeenpuistoon, jossa päätin kuvata kuvun alla olevia suihkukaivoveistoksia. Ikävä kyllä Hämeenpuistossa, pääkirjasto Metson silmien alla olevasta graniittipallosta ei löytynytkään mitään informaatiota taidemuseon sivuilta. Laitetaan siis pelkkä kuva tähän.


Pirkankadun toisella puolella, Aleksanterin kirkon puiston itäpäädyssä on Väinö Richard Rautalinin veistämä Kevät-suihkukaivoveistos. Teoksesta tarkemmin täällä.


Perjantaisella pyöräretkellä en käynyt Keskustorilla, mutta suojatusta suihkukaivosta on kuvia aiemmilta käynneiltä. Seuraava kuva on maaliskuulta 2011:Kunhan saan kuvat ja tekstin valmiiksi, on lähiaikoina jo vuorossa uusi päivitys. Tässähän on taas olo kuin vasikalla kevätlaitumella! Aurinko paistaa ja patsaita tulee jälleen kuvatuksi.

1 kommentti:

  1. Hienoja kuvia! Ja mielenkiintoista, että juuri Kiova on Tampereen ystävyyskaupunki.

    Toi Matti Kalkamon teos on erityisen hieno, enpäs ole sitä ennen nähnytkään. Mielenkiintoinen!

    Kiva, että teit kupujutun. Ne on hienoja nimittäin. :)

    VastaaPoista